Cydr-trend czy niszowy produkt?
W 2012 r. wzrosła produkcja mrożonych warzyw i owoców
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2012 roku produkcja mrożonych warzyw (w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej) w kraju wzrosła o 9,5% porównaniu do 2011 roku i ukształtowała się na poziomie 566 tys. ton - informują analitycy BGŻ.
Polska chce być cydrowym Eldorado
Cydr, czyli niskoprocentowy jabłecznik, jest od lat bardzo popularny i modny na Zachodzie. Mimo, że Polska jest największym w Europie producentem jabłek, nasz kraj jeśli chodzi o wyrób cydru ciągnie się w europejskim ogonie.
Sadownicy chcą rozwinąć produkcję cydru w Polsce
Związek Sadowników RP przy współpracy z Polską Radą Winiarstwa i resortem rolnictwa chce rozwinąć produkcję cydru w naszym kraju - poinformował prezes Związku Mirosław Maliszewski. Cydr to sfermentowany napój niskoalkoholowy z jabłek.