Konferencja w największym sadzie Europy
W Błędowie, największym sadzie Europy, 28 lutego po raz ósmy odbyła się Konferencja sadownicza. Jak zwykle zgromadziła ona wielu sadowników z regionu, którzy przyjechali wysłuchać interesujących wykładów.
Soki zagęszczone - 100% soku w soku
Określenie „sok zagęszczony” bywa często niezrozumiałe przez konsumentów, a wręcz mylone z pojęciem syropu owocowego. Tymczasem to właśnie sok zagęszczony jest samą kwintesencją owocu czy warzywa w płynie. To jemu zawdzięcza swój smak i bogactwo wartości odżywczych produktów. Jak powstaje sok zagęszczony i jaką drogę technologiczną pokonuje by stać się sokiem, którym możemy kupić w markecie – o tym opowie pani Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków.
Owoce i warzywa marnują się bo nie spełniają drobiazgowych norm
Niektóre owoce i warzywa, które trafiają na sklepowe półki, muszą spełniać normy handlowe, takie jak odpowiedni kształt czy kolor. Z tego względu wiele z nich jest odrzucanych i chociaż nadają się do spożycia, w efekcie marnują się.
Zbiory owoców i warzyw na świecie
Jak podaje AMI, światowa produkcja owoców i warzyw w minionym, 2013 roku wyniosła łącznie 1,74 mld ton – czyli o dokładnie 9,4% więcej niż w roku 2012 kiedy to zbiory zamknęły się wynikiem 1,59 mld ton.