Jedz polskie jabłka. Na zdrowie!
Polskie jabłka stały się w ostatnich latach towarem eksportowym. Tak jak Grecja kojarzona jest z oliwkami, a Hiszpania z cytrusami znakiem rozpoznawczym Polski stają się jabłka. Jesteśmy największym producentem jabłek w Europie.
Cydr-trend czy niszowy produkt?
Polska chce być cydrowym Eldorado
Cydr, czyli niskoprocentowy jabłecznik, jest od lat bardzo popularny i modny na Zachodzie. Mimo, że Polska jest największym w Europie producentem jabłek, nasz kraj jeśli chodzi o wyrób cydru ciągnie się w europejskim ogonie.
W 2012 r. wzrosła produkcja mrożonych warzyw i owoców
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2012 roku produkcja mrożonych warzyw (w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej) w kraju wzrosła o 9,5% porównaniu do 2011 roku i ukształtowała się na poziomie 566 tys. ton - informują analitycy BGŻ.
Sadownicy chcą rozwinąć produkcję cydru w Polsce
Związek Sadowników RP przy współpracy z Polską Radą Winiarstwa i resortem rolnictwa chce rozwinąć produkcję cydru w naszym kraju - poinformował prezes Związku Mirosław Maliszewski. Cydr to sfermentowany napój niskoalkoholowy z jabłek.
Unijny rynek pomarańczy
W połowie grudnia 2012 r. USDA opublikował najnowsze dane z unijnego rynku pomarańczy dotyczące sezonu 2012/2013.